Petak, 11.08.2023.

08:34

Izdata naredba: Bežite odmah, stižu Rusi

Vlasti nekoliko mesta u region Harkov, na severoistoku Ukrajine, naredile su danas evakuaciju stanovnika zbog napredovanja ruske vojske.

Izvor: index.hr

Izdata naredba: Bežite odmah, stižu Rusi

Reč je o region iz kog je ruska vojska proterana, iako ga je zauzela još na početku ofanzive. Međutim, oružane snage Ruske federacije prešle su sada u ofanzivu u tom region I tvrde da napreduju.

Ukrajinska vojska je danas priznala da je situacija u tom sektoru teška. "Situacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom", napisao je na Telegramu Sergij Čerevati, vojni portparol za istočni front, preuzimajući uobičajenu formulaciju kojom se Kijev koristi kada njegov protivnik napreduje.

"Rusi pokušavaju da se nametnu i probiju našu odbranu", dodao je.

Nakon ruskog napredovanja lokalne vlasti su naredile evakuaciju 37 mesta u okrugu Kupjansk, važnom komunikacijonom središtu. Reč je uglavnom o selima blizu prve linije fornta, na levoj obali reke Oskila.

Uprava Kupjanska, grada koji je do rata imao oko 25.000 stanovnika, preporučila je jutros stanovnicima da se evakuišu u smeru Harkova, glavnog grada istoimene oblasti, zbog "teške bezbednosne situacije i intenzivnijeg bombardiranja".

Po kartama i mapama koje su se mogle videti tokom dnevnog obraćanja ruskog ministarstva odbrane snage Moskve su na nekoliko kilometara od Kupjanska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: