Utorak, 11.07.2023.

19:02

Umoriće se od rata: "Neće imati snage za još jednu kontraofanizivu"

Češki predsednik Petr Pavel rekao je da ukrajinske snage imaju mogućnost da ove godine vrate što veći deo teritorije jer će biti sve teže sprovoditi operacije.

Izvor: index.hr

Umoriće se od rata:
Foto: EPA-EFE/STR

Kako je rekao za Sky News, saveznici će se postepeno "umoriti od rata".

Govoreći na marginama velikog samita NATO-a u Vilnjusu, Pavel je istakao da će niz važnih izbora sledeće godine stvoriti "potpuno drugačiju situaciju".

Tvrdi da su saveznici ove nedelje poslali jasnu poruku da Ukrajina može da započne proces ulaska u NATO čim se njen rat s Rusijom završi. Smatra da bi "u idealnom svetu" pobeda Ukrajine bila definisana potpunim oslobađanjem teritorije.

"Realno, mislim da će situacija izgledati malo drugačije i da će Ukrajina biti spremna za pregovore jednom kad potroši sve mogućnosti za napredovanje", kazao je.

Veruje kako će i ruska strana u jednom trenutku početi da razmišlja o mirovnim pregovorima.

"Prirodno je da podrška s vremenom nestaje"

EPA-EFE/STRINGER
"Ako Rusija ne bude videla nikakve šanse za dalji napredak, biće to početak pregovora jer bi druga opcija bila zamrznuti sukob koji neće služiti nijednoj strani. Dakle, ono čemu Ukrajina sada teži je da dobije kontrolu nad što je više moguće teritorija do kraja ove godine jer tada ćemo imati potpuno drugačiju situaciju", dodao je.

Uveren je da bi Ukrajincima bilo "mnogo teže da obnove snage za još jednu potencijalnu protivofanzivu".

Predviđa kako će "spremnost zemalja koje podržavaju (Ukrajinu) opasti jer je, uz umor od rata, prirodna pojava da podrška s vremenom nestaje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

18 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: