Ponedeljak, 10.07.2023.

21:36

Erdogan rekao "da": Švedska ulazi u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da će početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

Izvor: Tanjug

Erdogan rekao
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

"Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi švedski javni servis SVT.

On je dodao da je Švedska promenila svoj ustav i pojačala mere protiv terorizma. "Sa Švedskom kao članicom, ovo je istorijski korak kojim NATO postaje jači i sigurniji", poručio je Stoltenberg, dodavši da je Mađarska jasno poručila da neće biti poslednja koja će ratifikovati članstvo Švedske.

Švedska će tako postati 32. članica Alijanse.

Bajden podržao Erdogana

Američki predsednik Džozef Bajden danas je pozdravio odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Pozdravljam saopštenje koje su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući i obavezu predsednika Erdogana da prosledi Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju", navodi se u saopštenju predsednika SAD koje je objavila Bela kuća.

On je dodao da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

"Radujem se što ću dočekati premijera Kristersona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u. Zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom vođstvu", poručio je Bajden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: