Četvrtak, 30.03.2023.

11:45

Jurić: Preventiva, a ne smrtna kazna

Igor Jurić izjavio je danas da je ključ rešenja problema porodičnog nasilja da se radi na preventivi, a ne samo da se reaguje onda kada se nasilje već desi.

Izvor: Tanjug

Jurić: Preventiva, a ne smrtna kazna
Foto: Shuttestock/ ArtOlympic

Kada je reč o slučaju devojčice iz Mirijeva, koja je godinama bila zatvorena u stanu, Jurić smatra da su svi zakazali, od Centra za socijalni rad, policije, građana i dodaje da u sistemu samog Centra postoji problem u sinhornizaciji podataka.

"Ne znamo šta se dešava sa tim podacima, da li je lokalna samouprava obavestila školu, da li su građani reagovali na adekvatan način, da li je policija izlazila na teren i da li je to bilo dovoljno. Ovaj slučaj je definitivno pokazatelj koliko imamo slabosti u samom sistemu i koliko je potrebno da se taj sistem unapredi", rekao je Jurić za Tanjug.

Dodaje da postoji problem kapaciteta u Centra za socijalni rad, kao i da ne postoji jedan centralni sistem koji bi alarmirao Centar za socijalni rad ukoliko dete, na primer, nije primilo vakcinu.

Napominje da je važno da se radi na osvešćivanju samih građana, da se vrati poverenje u institucije jer, kako kaže, veliki broj građana ne prijavljuje nasilje zbog nepoverenja u institucije, kao i nadoknada svih propusta iz prošlosti.

"Smrtna kazna apsolutno nije rešenje. Ja sam neko ko se zalagao za doživotnu kaznu zatvora jer mislim da je to jedna jako dobra odluka. Kao jedno civilizovano društvo ne treba na nasilje uzvraćamo nasiljem", rekao je Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

11 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: