Petak, 24.03.2023.

13:51

Oglasila se Bela kuća: Ostaju pretnja, napadi su bili usmereni na zaštitu

Američki napadi u Siriji bili su usmereni na zaštitu američkog osoblja u toj zemlji, gde Islamska država i militantne grupe koje podržava Iran ostaju pretnja.

Izvor: Tanjug

Oglasila se Bela kuća: Ostaju pretnja, napadi su bili usmereni na zaštitu
Ilustracija: Shutterstock/Andrea Izzotti

To je izjavio portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

SAD ne traže sukob sa Iranom i Teheran ne bi trebalo da bude uključen u podržavanje napada na američke objekte, rekao je Kirbi u intervjuu za Si-En-En (CNN), a preneo je Rojters.

Vojska SAD izvela je u četvrtak uveče više vazdušnih udara u Siriji, na grupe militanata koje podržava Iran i koje su odgovorne za raniji napad dronom, kada je ubijen jedan, a ranjeno više pripadnika američkog osoblja, saopštila je vojska.

Pentagon je u četvrtak uveče izvestio o napadu na američko osoblje ranije tog dana i o vazdušnim udarima SAD na militante, prenosi Rojters.

Napad na bazu koalicionih snaga u blizini Hasake na severoistoku Sirije dogodio se oko 13:38 časova po lokalnom vremenu, a u napadu je, prema izveštaju Pentagona, poginuo jedan pripadnik američkog tehničkog osoblja, povređen je još jedan, kao i pet američkih vojnika.

Prema obaveštajnim podacima, sumnja se da je napad izveden dronom iranskog porekla, saopštila je vojska, što je zaključak koji bi mogao dodatno da pogorša već zategnute odnose između Vašingtona i Teherana, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: