Sreda, 22.03.2023.

10:08

Optužen vođa opozicije

Tužilaštvo centralne oblasti Seula podiglo je danas optužnicu protiv lidera glavne južnokorejske opozicione Demokratske stranke (DS) Li Džae-mijunga.

Izvor: B92

Optužen vođa opozicije
Foto: Profimedia

Optužnica je podignuta zbog korupcije, podmićivanja i sukoba interesa.

Prema optužnici, Li Džae-mijung je prilikom vršenja dužnost funkcije gradonačelnika Seongama, između 2010. i 2018. godine, oštetio gradsku kasu za 348 miliona evra, time što je sklapao nepovoljne ugovore sa građevinskim firmama uključenim u projekat Daedžang-dong, prenosi Jonhap.

Vođa opozicije je pored toga optužen za "curenje" tajnih informacija iz gradske vlade, od kojih su profitirale firme uključene u projekte Daedžang-dong i Virije.

Ove firme, koje se bave izgradnjom luksuznih stambenih kompleksa, na osnovu poverljivih informacija stekle su dobit od 574 miliona evra, navodi južnokorejska agencija.

Tužilaštvo je ranije tražilo da sud izda nalog za hapšenje Li Džae-mijunga, ali parlament Južne Koreje, u kome ima većinu opoziciona stranka DS, odbio je ovaj predlog.

Li Džae-mijung, koji je prošle godine tesno izgubio na predsedničkim izborima od sadašnjeg predsednika Jon Suk-jeola, izjavio je da "uopšte nije iznenađen" optužnicom i smatra da je u pitanju pokušaj vlade da odstrani "političkog neprijatelja."

Vođa južnokorejske opozicije je odbacio sve optužbe i veruje da će dokazati svoju nevinost pred sudom, zaključuje Jonhap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: