Sreda, 22.03.2023.

13:25

Počinje ramazan; Obratio se Beogradski muftija

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić čestitao je početak ramazana i rekao da se ovaj ramazan obeležava u uslovima rata na evropskom prostoru i pozvao na mir.

Izvor: Tanjug

Počinje ramazan; Obratio se Beogradski muftija
EPA-EFE/FAROOQ KHAN

"Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države, naše Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak, da budemo jedinstveni, jer samo u jedinstvu je i pobeda.

Neka naše čestitke ne budu reči, već iskrene želje i molitve, pustimo svetlost ramazana u sebe kako bismo svetlili svakome", poručio je Jusufspahić u Bajrakli džamiji povodom početa meseca ramazana.

On je pozvao vernike da predstojeće dane provedu u miru i ljubavi.

"Neka je ramazan mubarek svim muslimanima Srbije i svim muslimanima na celom svetu, srećan vam ramazan", dodao je on.

Mesec ramazana deveti je mesec hidžretskog lunarnog kalendara, kad se posti, a hrana i piće ne uzimaju tokom dana, od zore do zalaska sunca, a kako je Jusufspahić rekao tada se muslimani ustežu od svakog užitka, ne samo od hrane i pića, već od ružnih dela i misli.

On je rekao da je sutra prvi dan ramazana, a večeras iza akšam-namaza biće prva teravija, prvi namaz.

"Post, postenje, jeste poštenje i ustezanje od pohote i htenja, štit nam je od pohlepe i halapljivosti, post nas uči dobroti i dobročinstvu, a ramazan je misija čistoće duše, oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom, čoveka sa čovekom", istakao je muftija i dodao da "postiti između ostalog znači uže ega stegnuti i svega lošeg se ustegnuti i tako mir u duši dosegnuti".

Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kurana, rekao je muftija.

Ramazan, mesec posta, ove godine počinje večeras sa zalaskom sunca, dok je prvi dan posta 23. mart, to je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja.

Nakon meseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a Bajram-namaz je u petak, 21. aprila, dodao je muftija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: