Misija Srbije pri EU: Lik i delo Stepinca da se ne ističu u EP

Diplomatska misija Srbije pri EU uputila je pismo evroparlametarki Željani Zovko, koja je organizovala konferenciju posvećenu Alojziju Stepincu u EP.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.03.2023.

14:22

Misija Srbije pri EU: Lik i delo Stepinca da se ne ističu u EP
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian

U pismo je misija Srbije izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti", saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Konferencija bi trebalo da se održi danas pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", u prostorijama Evropskog parlamenta.

U pismu se navodi da je za sve građane Srbije, ali i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinirna nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata.

Takođe, navodi se da je istorijski potvrđeno da je Stepinac pozdravio osnivanje "Nezavisne države Hrvatske", sarađivao sa rukovodstvom NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

"Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu, 1946. godine. Proces kanonizacije Alojzija Stepinca je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete Stolice i SPC", navodi se u pismu.

Misija smatra da su to dovoljni razlozi koji iziskuju potrebu da se lik i istorijsko delo Alojzija Stepinca ne ističu u Evropskom parlamentu, kao i da konferencije poput ove, ne mogu da doprinesu unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske i prevazilaženju razlika.

Ističe se da je svima više nego ikada, potrebno uravnoteženo i celovito predstavljanje složenih istorijskih događaja i ličnosti.

Srbija je posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, navodi se u pismu i dodaje da takva vrsta događaja i glorifikacija ličnosti koje su, za građane Srbije, simbol najtraumatičnijih iskustava zločina u 20. veku, ne mogu da doprinesu daljim koracima u tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: