U Hrvatskoj odjeknule sirene, a onda je počela velika akcija. Pojavile se nove informacije FOTO

Rano jutros u riječkoj luci počela je složena operacija premeštanja i neutralisanja protivbrodskih mina zaostalih iz Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.03.2023.

09:55

U Hrvatskoj odjeknule sirene, a onda je počela velika akcija. Pojavile se nove informacije FOTO
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS

Područje uz riječku luku je zbog sigurnosti podijeljeno na "crvenu zonu" neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuisani svi stanovnici i "žutu zonu".

Mina je u potpunosti izvučena iz riječke luke prema otvorenom moru i uskoro bi trebalo da bude uništena, javlja Index.hr.

"U 9.00 časova počelo je izvlačenje mine zaostale iz Drugog svetskog rata iz luke Rijeka do lokacije na kojoj će biti neutralisana. U 9.23 sati tegljač je prošao vrh riječkog lukobrana i nastavljeno je šlepanje prema mestu neutralizacije, koje je i dalje u toku", navodi se u saopštenju Štaba civilne zaštite.

Pripadnici Hrvatske vojske u Rijeci učestvuju i u operaciji uklanjanja i neutralisanja protivbrodske mine iz Drugog svetskog rata na području riječke putničke luke, a sistemom bespilotnih letelica prate putevi i vodni putevi koje je MUP odredio kao bezbednosne zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Bespilotna letelica je angažovana radi snimanja uklanjanja i neutralisanja protivbrodske mine, a angažovanje vojske počelo je u prepodnevnim satima i očekuje se da će se, u skladu sa navedenim potrebama, nastaviti tokom celog dana. navodi se u saopštenju za javnost.

Veliki deo centra Rijeke evakuisan je zbog akcije uklanjanja mina iz riječke luke. U centru je ostala samo policija.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuisano oko 500 stanara.

Podsetimo, krajem juna na morskom dnu u riječkoj luci otkrivena je protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata tokom infrastrukturnih radova, koja do sada nije primećena jer je delimično bila zatrpana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena minu nije moguće uništiti na mestu pronalaska, pa je sačinjen plan premeštanja i neutralizacije u kojem učestvuju Štab civilne zaštite Grada Rijeke, policija, službe Primorsko-goranske, Područne protueksplozivne jedinice Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: