Petak, 10.03.2023.

14:50

"Teritorija oteta NATO agresijom se nigde ne priznaje"

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović izjavio je danas da Srbija neće priznati Kosovo jer se teritorija oteta NATO agresiijom nigde ne priznaje.

Izvor: Tanjug

Shutterstock/Milan Adzic

On je za Tanjug rekao da za Prištinu normalizacija odnosa znači da se izađe u susret svim njihovim aspiracijama koje, kako navodi, idu predaleko.

Smatra da je okvirni sporazum koristan dokument koji je Srbija politički mudro napravila, i da daje priliku da se sa određenom relaksacijom postavimo prema pravim zadacima, a to su da Srbima na KiM bude bolje.

"ZSO se tretira kao neko obećanje koje se odlaže, pa pošto prištinska strana postigne sve svoje ciljeve, onda bi se vratili na ZSO. Nekakve veresije tu više nema, poverenje je ozbiljno dovedeno u pitanje. Mi moramo da ostvarimo taj cilj" rekao je on.

Božinović smatra da je imperativ svakog političara da radi u interesu države,ali da Srbija nema mogućnosti za ekstremne stavove, kategorična obećanja i negiranja kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji. Dodaje da bi se postizanjem uspeha u odnosu Beograda i Prištine, to pitanje postavilo na fleksibilniji način.

Napominje da je neophodno da se ostvari pomak u dijalogu Beograda i Prištine u Ohridu 18. marta, inače će se, kako kaže, čitav koncept normalizacije odnosa Beograda i Prištine srušiti.

"Srpska strana je toliko toga učinila, afirmisala se kao konstruktivan partner i da sad se zbog jedne politčke hirovitosti, kakve se u Prištini pokazuje, sve to poništi. To bi bilo opasno i za ovaj region i za EU, i za globalnu stabilnost u okruženju u kom živimo", istakao je Božinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: