Nedelja, 05.02.2023.

08:36

Putine, biraj

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdi da je našao kompromis sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o interesima na Bliskom istoku.

Izvor: Sputnjik

Putine, biraj
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Prema rečima izraelskog premijera, Iran želi da formira "vojsku" i da je rasporedi u Siriji, u blizini izraelske granice.

Pored toga, Teheran, navodno, nastoji da uništi jevrejsku državu i ugrozi njene stanovnike stvaranjem nuklearnog oružja.

"Prvo sam rekao Putinu: ′Vidi, imamo izbor: možemo se sukobiti ili možemo naći zajednički jezik. Izrael funkcioniše slobodno…Mi se ne mešamo u tvoje akcije u Siriji, a ti nas ostavljaš na miru′. Pronašli smo kompromis koji služi interesima Izraela, a Putin smatra da to ne ugrožava ruske interese", rekao je Netanijahu francuskim kanal LCI.

Kako je dodao političar, dvojica lidera su odlučila da "ostave jedan drugog na miru".

Netanijahu je 1. februara izjavio da Izrael ne želi vojnu konfrontaciju sa Rusijom.
Istovremeno, on je priznao da dve zemlje imaju "teške odnose". Prema njegovim rečima, to je zbog činjenice da na granici sa Sirijom izraelski i ruski avioni lete na pedalj razdaljine jedan od drugog.

Netanijahu je istakao da je Tel Avivu potrebna sloboda delovanja u vazduhu, ali bi to moglo da dovede do konfrontacije sa Moskvom. Međutim, političar je naglasio da ne želi takav razvoj događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: