Subota, 04.02.2023.

08:10

Razlog za potpuni haos? Novo otkriće, Amerika saopštila FOTO

Vlada SAD saopštila je da još jedan, kako se navodi, "kineski špijunski balon" leti iznad teritorije Latinske Amerike.

Izvor: Tanjug

Razlog za potpuni haos? Novo otkriće, Amerika saopštila FOTO
AP Photo/Andy Wong, File

Posle jučerašnjih saopštenja zvaničnika vojske SAD da je sumnjivi kineski "balon za nadzor" primećen kako leti iznad savezne države Montana, portparol Pentagona, general Pat Rajder, rekao je za "Foks njuz" u petak uveče da iznad Latinske Amerike leti još jedan kineski špijunski balon.

Rajder je na brifingu za novinare u četvrtak izjavio da je američka vlada otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Visoki zvaničnik odbrane je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.
Larry Mayer/The Billings Gazette via AP
Pentagon ne veruje da je reč o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa.

"Ovo je bilo namerno", rekao je Rajder, navodeći da je balon poleteo iz kontinentalne Kine.

Rajder je rekao novinarima da će balon verovatno lebdeti iznad vazdušnog prostora SAD nekoliko dana.

Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posetu Kini zbog otkrića kineskog balona.

Pročitajte još:

Kina optužila političare i medije u SAD da koriste situaciju da je diskredituju

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da je let kineskog balona iznad SAD bio izazvan, kako se navodi, višom silom, optužujući američke političare i medije da koriste tu nenamerno izazvanu situaciju da diskredituju Peking.

"Kina se uvek striktno pridržavala međunarodnog prava i poštovala suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.
U saopštenju se ističe da, posle aktuelnih događaja, Peking i Vašington nisu najavili ranije planiranu posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini i da su saopštenja SAD njihova stvar i da Peking to poštuje, preneo je Rojters.

Kinesko ministarstvo je u odvojenom saopštenju navelo da je direktor iz kineske Centralne komisije za spoljne poslove Vang Ji telefonski razgovarao sa Blinkenom u petak uveče o tome da slučajne incidente treba mirno i profesionalno rešavati.

Vang je Blinkenu rekao da dve strane moraju da komuniciraju blagovremeno i da izbegavaju pogrešne procene situacije, saopštilo je ministarstvo.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će nastaviti da održava komunikaciju sa SAD da bi se adekvatno rešila neočekivana situacija izazvana, kako se navodi, višom silom, preneo je Rojters.

Peking je na taj način demantovao navode Vašingtona da je balon snimljen iznad američke države Montane, na zapadu SAD, bio špijunski.

Borbeni avioni su mobilisani, ali su vojni lideri savetovali američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne obara balon zbog toga što bi, kako su rekli, ostaci mogli predstavljati pretnju po bezbednost.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je da će zatražiti brifing o nacionalnoj bezbednosti.

Odnosi između Kine i SAD su se pogoršali poslednjih godina, a poseta bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, povećala je tenzije jer je Kina odgovorila održavanjem vojnih vežbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

11 h

Svet

Kraj? Vojska se povlači i uništava sve

Oružane snage Ukrajine prilikom povlačenja uništavaju mostove u Harkovskoj oblasti – tako su uništeni mostovi preko reke Volčja u Volčansku, saopštio je šef ruske administracije Vitalij Gančev.

23:03

22.5.2024.

1 d

Podeli: