Sreda, 01.02.2023.

08:08

Vratiće nam i vize i sankcije?

Predsednik Atlantskog saveta Srbije kaže da je neophodno da postoji sporazum Beograda i Prištine i da mogu uslediti određene sankcije ako do toga ne dođe.

Izvor: Tanjug

Vratiće nam i vize i sankcije?
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

"Imam utisak da je predočeno obema stranama da će uslediti određene sankcije ukoliko se ne napravi nekakav sporazum među njima, odnosno da će uslediti mere koje Vučić nije decidirano naveo, ali je rekao da je to problem za Srbiju", istakao je Vladan Živulović.

"Takodje su i Albanci upozoreni šta će se njima desiti", kazao je Živulović za Tanjug.

Živulović navodi da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kalkuliše sa "inaćenjem" oko formiranja Zajednice srpskih opština jer na tome zasniva političku platformu u kampanji za izbore na Kosovu i Metohiji, te da ne želi da popusti u stavu jer smatra da bi mu pao rejting.

"Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da će ZSO biti formirana sa Kurtijem ili bez njega, ili sa nekom altrenativom", podsetio je Živulović.

Dodao je da je evidentno da Albanci neće ući u Savet Evrope ukoliko Kurti nastavi da se inati oko formiranja ZSO, kao i da će biti posledica po Srbiju ukoliko ne bude konstruktivna u postizanju sporazuma.

"Ukoliko ne budu kooperativni, Albanci će biti onemogućeni u svemu onome što im je bilo obećano. Srbija je krenula u neku konstruktivnu fazu, a u suprotnom će uslediti sankcije - povlačenje investicija i ukidanje viznog režima", kazao je Živulović.

Komentarišući tumačenje pojedinih zapadnih analitičara da predloženi francusko-nemački plan ima za cilj da "istisne" uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, Živulović ocenjuje da Rusima odgovara zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, kako bi mogli da ga reše ''u zamenu za zapadno razumevanje potencijalnog zamrznutog konflikta u Ukrajini''.

"U ovom trenutku Rusi su se zaglavili sa Ukrajinom i pitanje je koliko će dugo trajati taj konflikt i sukob, i potrebno je imati nešto da bi moglo da se pregovara sa Zapadom kako bi se to na neki način privelo kraju. Rusiji ovde odgovara zamrznuti konflikt da bi mogli da ga reše u zamenu za zapadno razumevanje nekog zamrznutog konflikta u Ukrajini", kazao je Živulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: