Ponedeljak, 30.01.2023.

09:39

"Fajzer" nije priznao da pravi mutacije koronavirusa

Mediji u regionu objavili su informaciju da je farmaceutska kompanija "Fajzer" navodno priznala je da je proizvodila varijante koronavirusa otporne na lečenje.

Izvor: RT.rs

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mediji tvrde da je to navodno urađeno kako bi testirali antivursni lek. Međutim, reč je o netačnoj informaciji.

Naime, kako je na to ukazao portal "Raskrinkavanje", kompanija je saopštila da to nije istina.

"Tokom razvoja vakcine protiv kovida 19, Fajzer nije sproveo povećanje funkcije niti je usmeravao istraživanje evolucije. Radeći sa saradnicima, sproveli smo istraživanje gde je originalni virus SARS-CoV-2 korišćen za ekspresiju proteina šiljka iz novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ovo se preduzima u trenutku kada javne zdravstvene vlasti identifikuju novu zabrinjavajuću varijantu", saopštio je Fajzer.

"Ovo istraživanje nam omogućava da brzo procenimo sposobnost postojeće vakcine da indukuje antitijela koja neutrališu novoidentifikovanu varijantu koja izaziva zabrinutost. Zatim ove podatke stavljamo na raspolaganje kroz recenzirane naučne časopise i koristimo ih kao jedan od koraka za utvrđivanje da li je potrebno ažuriranje vakcine", dodaje se u objavi za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: