Vesić: Za Pirot izveštaj komisije predat tužilaštvu koje će odlučivati

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je komisija, koja je istraživala železnički akcident kod Pirota, završila posao.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.01.2023.

11:58

Vesić: Za Pirot izveštaj komisije predat tužilaštvu koje će odlučivati
FOTO TANJUG/ FOTO MGSI/ bs

Vesić je danas naveo da će izveštaj biti predat tužilaštvu na kome je da proceni da li postoji odgovornost ili ne.

Vesić je kazao da, ako postoji bilo čija odgovornost, taj neće biti zaštićen. Ministar je poručio da će se videti i ko je kriv za višegodišnje čekanje da se pristupi rekonstrukcije pruge od Niša do Pirota, za šta je evropski novac obezbeđen pre četiri godine.

Vesić je rekao da je od Infrastrutkura železnica Srbije tražio spisak svih kritičnih mesta, da napišu šta su uradili, i da navedu koje će mere da preduzmu na sanaciji.

"Kontrolisaćemo kako će sanirati. Ne budu li to uradili, neko će odgovorati", kazao je on.

Vesić je ocenio da su havarije na srpskim prugama posledica višedecenijskog neulaganja. Naveo je da predstoji period velikih ulaganja u pruge Srbije i to ne samo u izgradnju brzih.

Rekao je da je Srbija kandidovala kod EU za rekonstrukciju pet regionalnih pruga ka svojim granicama, te da je reč o ukupno 600 kilometara pruga, u koje bi sa elektrifikacijom trebalo uložiti milijardu evra.

Vesić je naveo da je za železnicu u budžetu ove godine izdvojeno 6,5 milijardi dinara, dok je to prošle godine bilo milijardu, te da će akcenat biti na regionalnim i magistralnim prugama.

Rekao je da će po ugovoru za rekonstrukciju pruge Beograd - Niš, ukupno vrednu 2,2 miljarde evra, EU dati 600 miliona evra bespovratno, 1,2 miljarde evra biće kredit kod Evropske investicione banke, a oko 400 miliona evra biće iz budžeta Srbije.

Vesić je najavio dalje radove na Barskoj pruzi, te da će Srbija sa Bugarskom projekte rekonstrukcija pruga ka Istočnoj Srbiji kandidovati za EU podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: