Subota, 28.01.2023.

17:18

Švedska upozorila svoje državljane: Izbegavajte

Švedska je danas upozorila svoje državljane u Turskoj da izbegavaju gužve i okupljanja.

Izvor: Tanjug

Švedska upozorila svoje državljane: Izbegavajte
Foto: Profimedia

Nakon tamošnjih protesta izazvanih paljenjem Kurana od strane ekstremno desničarskog političara u Stokholmu prošle nedelje.

Turska je prošle nedelje prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtevima za ulazak NATO-u, nakon protesta na kojem je Rasmus Paludan, lider danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spalio primerak Kurana, svete knjige islama, ispred turske ambasade u Stokholmu, prenosi Rojters.

Paludanov potez doveo je do demonstracija u Turskoj kao i u brojnim drugim muslimanskim zemljama.

"Od Šveđana u Turskoj se traži da prate razvoj događaja i da izbegavaju velika okupljanja i demonstracije", navelo je na sajtu u smernicama svojim državljanima u inostranstvu ministarstvo spoljnih poslova Švedske.

Saopšteno je i da se "nastavak demonstracija može očekivati ispred ambasade u Ankari i generalnog konzulata u Istanbulu narednih dana".

Nakon Paludanovog protesta, švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je da podržava slobodu govora.

"Ali ono što je u skladu sa zakonom nije nužno prikladno. Spaljivanje knjiga koje su svete za mnoge je čin dubokog nepoštovanja", saopštio je Kristerson na Tviteru.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu, a potrebna im je podrška svih 30 članica Alijanse.

Ankara je saopštila da pre davanja saglasnosti za prijem, naročito Švedska mora prvo da zauzme jasniji stav protiv onih koje Turska označava teroristima, uglavnom kurdskih militanata i organizacija optuženih za pokušaj državnog udara 2016, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: