Četvrtak, 26.01.2023.

22:42

Udar: Amerika napala

Američka vojska saopštila je danas da je sprovela uspešnu protivterorističku operaciju u Somaliji.

Izvor: Beta

Udar: Amerika napala
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Operacija je sprovedena na udaljenoj lokaciji u toj zemlji i usledila je posle nedavne objave somalijske vlade da se podiže protiv te ekstremističke grupe.

Američka vojna komanda za Afriku navela je u saopštenju da obzirom na udaljenu lokaciju gde je sprovedena operacije procenjuje se da nije bilo povredjenih ili ubijenih civila. Komanda je navela da je za nju od vitalnog značaja da se promoviše bezbednost za sve Afrikance.

Zvaničnici Pentagona i Bele kuće nisu dali dodatne detalje o operaciji.

Ovo je objavljeno samo nekoliko dana posle saopštenja da su američke snage sprovele udar u znak samoodbrane severoistočno od Mogadiša, glavnog grada blizu Galkada. U tom incidentu snage somalijske nacionalne armije su bile uključene u teške borbe sa oko 100 boraca Al Šabab grupe.

SAD procenjuju da je oko 30 boraca Al Šababa ubijeno u toj operaciji.

Ta ofanziva somalijskih snaga protiv Al Šabab grupe opisana je kao najveća u više od deset godina.

Hiljade boraca te grupe koče oporavak zemlje posle višedecenijskih sukoba izvodjenjem napada u glavnom gradu Mogadišu i drugde u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: