Četvrtak, 26.01.2023.

16:45

Čavušoglu: Sastanak sa Švedskom i Finskom je besmislen

Trilateralni sastanak Turske, Švedske i Finske o njihovoj želji da uđu u NATO besmislen, posle januarskih protesta u Stokholmu.

Izvor: Tanjug

Čavušoglu: Sastanak sa Švedskom i Finskom je besmislen
Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ovo je danas izjavio ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

"Ne postoji ponuda da se molbe za članstvo Švedske i Finske tretiraju samostalno", kazao je Čavušoglu na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

U Stokholmu se u januaru odigralo nekoliko prokurdskih protesta na kojima je izraženo neslaganje sa saradnjom Švedske i Turske, a na jednom od njih je obešena lutka koja predstavlja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Na subotnjem protestu u Stokholmu spaljen je primerak Kurana, što je dodatno rasplamsalo strasti u većinski muslimanskoj Turskoj.

Ulazak Švedske i Finske u NATO je za sada ratifikovalo 28 od 30 država članica, a izuzetak su Mađarska i Turska. Ankara traži od Stokholma, između ostalog, da ispuni zahteve vezane za suzbijanje Radničke partije Kurdistana (PKK), kao i izručenje nekih osoba koje smatra odgovornima za neuspešni državni udar u Turskoj u leto 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: