Četvrtak, 26.01.2023.

18:01

Bivši izaslanik EU: Spremaju se teški koraci za Srbiju

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič ocenio je da Srbija može da napravi zaokret u odnosu na tzv. Kosovo.

Izvor: Tanjug

Bivši izaslanik EU: Spremaju se teški koraci za Srbiju
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

On smatra da stoga i Priština mora da ispuni svoje obaveze, pre svega kad je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Sprema se korak koji srpskoj strani izuzetno teško pada“, rekao je Petrič za austrijsku novinsku agenciju APA, povodom francusko-nemačkog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petrič ocenjuje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postalo jasno da mora da deluje da bi se postigao dogovor, preneo je Reporteri.

Petrič je izazio optimizam, ocenivši da se novim nemačko-francuskim planom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine stiglo do tačke gde će se stvarno nešto i pokrenuti, preneo je austrijski javni servis ORF. Ponovo se pokazalo i ovom prilikom da se postiže napredak kada Evropljani i Amerikanci rade zajedno, rekao je Petrič.

On je ukazao da Priština treba da "unapredi primenu" ZSO.

Petrič je bio ambasador Austrije u Beogradu od 1997. do 1999. godine i u to vreme je imenovan i za specijalnog izaslanika EU za KiM, a u tom svojstvu je bio i glavni pregovarač Unije na pregovorima u Rambujeu 1999. godine.

Petrič je od 1999. do 2002. godine bio visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini, a sada je predsednik fondacije "Maršalov plan Austrija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: