"Zapad doliva ulje na vatru"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko optužio je Zapad da "doliva ulje na vatru" insistiranjem na francusko-nemačkom predlogu.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

17:06

EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Ukazujući na to da visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žosep Borelj "jasno aludira" da je sada neophodno usredsrediti se na taj predlog, Bocan-Harčenko je u saopštenju koje prenosi ruska ambasada ocenio da "po svoj prilici, javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome za njega (Borelja) nije važan".

"Drugim rečima: Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru", naveo je Bocan-Harčenko.

Podsetio je da je saglasnost na posredovanje Evropske unije u dijalogu dala Generalna skupština UN i istakao da se Brisel nije posavetovao sa državama-članicama Svetske organizacije "da bi tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga".

Bocan-Harčenko ukazuje da većina, odnosno više od 100 članica UN ne priznaje kosovsku "nezavisnost“ .

On se osvrnuo i na zajedniccku sednicu parlamenata Albanije i samoproglašenog Kosova, ocenivssi da su u EU olako primili kao očekivane "alarmantne poruke iz Tirane" , koje su prema njegovim reccima u duhu ideja "Velike Albanije" i koje veličaju OVK i njene vođe optužune za zločine protiv čovečnosti.

"Sve u svemu, izgleda da posrednička delatnost EU nema ništa zajedničko sa ulogom čestitog brokera“, zaključio je Bocan-Harčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: