Sreda, 12.10.2022.

15:53

NATO: KFOR ostaje na KiM

Situacija na terenu je krhka i od komandanta KFOR-a zavisi kada će reagovati u slučaju da dođe do eskalacije tenzija, rekao je visoki zvaničnik NATO.

Izvor: Tanjug

NATO: KFOR ostaje na KiM
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Na pitanje o početku primene odluke Vlade u Prištini o preregistraciji KM tablica, koja je najavljena za 31. oktobar, zvaničnik Alijanse kaže da prate situaciju i da ne žele da vide tenzije.

On je podsetio da su sredinom avgusta ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili na odvojenim sastancima sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, koji ih je ohrabrio da nastave dijalog i budu konstruktivni.

U NATO kažu da sarađuju blisko sa EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom, međunarodnom zajednicom i Vojskom Srbije.

Napominje da će KFOR ostati na Kosovu i Metohiji sve dok to zahteva stanje na terenu, a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Zato i ponavlja da je misija KFOR-a obezbeđivanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li je moguće da tzv. Kosovo postane čanica programa Partnerstva za mir, kaže da u vezi sa tim pitanjem mora da postoji konsenzus svih saveznika.

NATO zvaničnik je napomenuo i da Alijansa podržava tzv. Kosovske bezbednosne snage, ali samo u njihovom originalnom mandatu, kao snaga civilne zaštite, a ne i njihovu transformaciju u "vojsku Kosova". On je podsetio da je Stoltenberg rekao da je ta odluka Prištine sa kraja 2018. godine o transformaciji KBS-a doneta u loše vreme.

Brifing o Kosovu i Metohiji je održan na marginama dvodnevnog sastanaka ministara odbrane NATO u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: