Gde je zapelo u BiH: Čekajući CIK - Dodik ili Trivić?

Iz BiH i dalje nema konačnih rezultata.

Izvor: Tanjug, Novosti

Ponedeljak, 03.10.2022.

07:33

Gde je zapelo u BiH: Čekajući CIK - Dodik ili Trivić?
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsednika Republike Srpske.

"Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate", pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su enevtualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

"Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu", pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno – uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promene u lokalnoj izbornoj administraciji.

"Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova", navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima.

Dodik proglasio pobedu

Kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik proglasio je noćas pobedu na izborima.

"U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, a ja na izborima za predsednika Republike Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

"Ovakav trend pokazuje da možemo biti ozbiljni kada kažemo da je kandidat SNSD-a, to jest ja, pobedio na ovim predsedničkim izborima. Hvala svima koji su i onima koji nisu glasali za mene", izjavio je Dodik.

PDP tvrdi da je Trivićeva novi predsednik Srpske

Predsednik PDP Branislav Borenović sinoć je izneo tvrdnju da je kandidat te stranke Jelena Trivić novi predsednik Republike Srpske.

Borenović je rekao da je Trivić dobila podršku od 72,3 odsto prebrojanih glasova, odnosno 461.825 glasova birača.

Prema njegovim rečima, Trivićeva je 11.200 glasova u prednosti u odnosu na kandidata SNSD Milorada Dodika.

"Trivić ima 51,2 odsto, a Dodik 48,7 odsto", saopštio je Borenović nezvanične i nepotpune izborne rezultate PDP-a.

Prema trenutnim rezultatima CIK-a Krišto ispred Komšića

Prema trenutnim podacima na sajtu Centralne izborne komsije BiH, Borjana Krišto (HDZ) vodi na izborima za člana Predsedništa BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kako se navodi na sajtu CIK BiH, Krišto, nakon 49,85 odsto obrađenih biračkih mesta, ima 117.147 glasova ili 51,36 odsto. Komšić ke osvojio 110.928 glasova ili 48,64 odsto.

U trci za članove Predsedništva iz redova Srba i Bošnjaka, pobedili su Željka Cvijanović i Denis Bećirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: