Rastu tenzije na istoku: Kuda idu balističke rakete?

Japanski ministar odbrane Hamada Jasukazu, američki sekretar Lojd Ostin i zamenik premijera Australije i ministar odbrane Ričard Marls, osudili su Kinu.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2022.

08:36

Rastu tenzije na istoku: Kuda idu balističke rakete?
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Oni su konkretno osudili akcije Kine tokom avgustovskih vežbi u blizini Tajvana, u kojima su lansirane balističke rakete padale u ekskluzivu ekonomsku zonu Japana, saopštilo je danas japansko ministarstvo odbrane.

"Ministri su ponovili važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podelili zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i potvrdili da se protive bilo kakvim jednostranim pokušajima promene statusa kvo silom ili bilo kakvim jednostranim akcijama koje nastoje da povećaju tenzije u regiji", navodi se u saopštenju povodom sastanka održanog u subotu na Havajima,

Ministri su potvrdili nameru Japana, SAD i Australiji da "prošire i ojačaju obuku i aktivnosti , kao i da promovišu odbrambenu opremu i tehnološku saradnju", prenosi TAS S. Hamada, Ostin i Marls složili su se da treba da usklade strategije tri zemlje o nastavku bliske saradnje u cilju ostvarivanja slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: