Petak, 23.09.2022.

09:36

"Blefira, to je suludo"; "Ne blefira"

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je da ruska politika postaje sve iracionalnija i da je moguće da Vladiumir Putin ne blefira kad preti nuklearnim oružjem.

Izvor: Beta

EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK

Poljski predsednik Andžej Duda ocenio je da to ima suprotan, negativan efekat i u onim zemljama koje su do sada bile oprezne u ocenama postupaka Moskve.

"Iracionalnost je nažalost sve prisutnija u ruskoj politici. Upravo zato ne usuđujem se da tvrdim da je zastrašivanje nuklearnim oružjem samo blefiranje. Na kraju krajeva i sam Putin je jasno kazao u svom obraćanju: ne blefiram", kazao je Zeman u intervjuu češkom dnevniku Mlada Fronta Dnes.

Delimična mobilizacija u Rusiji, po oceni češkog predsednika, je plod ruskih vojnih neuspeha u Ukrajini a naglasio je da nijedna demokratska zemlja ne može da prizna referendume kada su oni organizovani pod oružanim pritiskom.

"Opasne su te pretnje nuklearnim oružjem pod veoma providnim izgovorom: ove okupirane teritorije su nakon referenduma ruske a mi smo u skladu sa našom doktrinom dužni da rusku teritoriju branimo bilo kakvim oružjem. Referendume organizovane pod oružanim pritiskom ne može da prizna nijedna demokratska zemlja", kazao je Zeman.

S druge strane, Duda je poručio sinoć u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP.info da niko u UN "ne bledi od straha" zbog pretnji koje stižu iz Rusije, pa i ove poslednje o nuklearnom oružju.

"Ruski vođa je na neki način napravio grešku kada je sugerisao nuklearnu pretnju zato što je reakcija suprotna. Zemlje koje su do sada bile oprezne u svojim ocenama Rusije, sada su u nedoumici što se Putin pomera ka takvim sugestijama", kazao je poljski predsednik.

Duda je podsetio da Rusija nije jedina nuklearna sila i da takvo oružje imaju i SAD.

"Ako SAD ozbiljno uzimaju tu pretnju to je pretnja i za samu Rusiju. Ako Rusija predje preko svih tabua prema zemlji koja ne poseduje nuklearno oružje i koja danas brani svoju teritoriju isključivo konvencionalnim oružjem, ako protiv te zemlje bude upotrebljeno makar taktičko nuklearno oružje Rusija može da očekuje odgovor", kazao je Duda poljskim medijima u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Eventualnu upotrebu nuklearnog oružja poljski predsednik označio je za očajnički i suludi potez.

"Ako bi Putin i njegovo okruženje odlučili da povuku takav očajnički, suludi potez za društva civilizovanog demokratskog sveta kao da bi prestali da postoje. To ne bi bila samo opasnost da im se sudi za krivičnu odgovornost i pretnja dugogodišnjih kazni zatvora već je to isključenje iz civilizovanog sveta, i njih i Rusije sve dok su joj oni na čelu", rekao je Duda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: