Četvrtak, 22.09.2022.

11:45

"Putin je spoznao slabost svoje vojske. Ima argument za nuklearku"

Austrijski ekspert za istočnu Evropu Gerhard Mangot ocenio je da treba ozbiljno shvatiti "pretnje nuklearnim oružjem" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Tanjug

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Moramo te izjave shvatiti ozbiljno. Čak i ako je blef, moramo se pripremiti na takav razvoj“, ukazao je Mangot u izjavi televizijama "Puls 24" i ORF.

S tim u vezi, ukazao je da je Putin, i pored političke zabrinutosti, doneo odluku o delimičnoj mobilizaciji.

"Morao je računati s tim da će u stanovništvu da ojača protivljenju ratu. Međutim, zbog vojnih uspeha Ukrajine, Putin je spoznao da je velika slabost ruske vojske što se broj ruskih vojnika smanjio. Mnogi su poginuli, ranjeni i mnogi su dali otkaz“, tvrdi Mangot.

On je ukazao da će, aneksijom teritorija posle referenduma, Rusija napade na te delove smatrati napadom na rusku teritoriju, pa će postupati svim raspoloživim oružjem, od, kako procenjuje Mangot, strateških bombardera do taktičkog nuklearnog oružja.

On je istakao da bi rusko rukovodstvo moglo tada argumentovati da je ugrožena egzistencija ruske države, što je upravo formulacija koja se nalazi u ruskoj nuklearnoj doktrini kao razlog za upotrebu nuklearnog naoružanja protiv konvencionalne pretnje.

"Putin ne želi i ne sme izgubiti ovaj rat, jer može izgubiti i položaj“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: