Putin: U ime otadžbine, naređujem i ne blefiram

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

08:08

Putin: U ime otadžbine, naređujem i ne blefiram
Foto: Profimedia

Na početku govora Putin je rekao da će njegov govor biti o zaštiti suvereniteta i integriteta Rusije i podržavanju želje sunarodnika da sami određuju budućnost.

On je rekao da je specijalna operacija neophodna kako bi se borili sa nacistima u Ukrajini.

"Zapad pokušava da uništi Rusiju", rekao je Putin.

Ruski predsednik je proglasio delimičnu mobilizaciju i rekao da će događaji u vezi sa mobilizacijom početi 21. septembra.

"Ističem da je u pitanju delimična mobilizacija. Mobilizacija počinje danas, 21. septembra. Rusi koji budu mobilisani, biće im date sve beneficije i garancije", kazao je Putin i naveo da će mobilisanom ljudstvu biti pružena i dodatna obuka.

Kako je kazao, parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije.

"Da zaštitimo svoju zemlju i narod koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju."

"Zapad dao direktnu naredbu Kijevu da poremeti sve dogovore sa Rusijom postignute tokom pregovora", rekao je.

"Već nakon početka NVO, uključujući i razgovore u Istanbulu, predstavnici Kijeva su veoma pozitivno reagovali na naše predloge i ti predlozi su se ticali bezbednosti Rusije, naših interesa. Očigledno je da mirno rešenje nije odgovaralo Zapadu. Posle postizanja određenih kompromisa, Kijev je zapravo dobio direktnu naredbu da poremeti sve sporazume. Ukrajina je počela još više da se puni oružjem", kazao je Putin.

Istakao je da je Zapad krenuo na nuklearne ucene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije.

Dodao je da će Rusija, kao i do sada, zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države.

"Sada govore o nuklearnoj uceni. Nuklearka u Zaporožju je bombardovana, a pojavile su se i najave da hoće da upotrebe nuklearno naoružanje... Ti koji to dozvoljavaju, podsetićemo ih da i mi imamo nuklearno oružje, čak i modernije od onog koje ima NATO. Ukoliko ima pretnji, koristićemo sva sredstva koja imamo na raspolaganju i ne blefiram... Verujem u vašu podršku", istakao je predsednik Rusije.

On je rekao da je cilj Zapada da oslabi, podeli i uništi Rusiju.

Putin je rekao da je Zapad prešao svaku granicu, da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini i da se izvode napadi na Rusiju.

Naveo je da je "specijalna vojna operacija" bila neophodna za borbu protiv "nacista u Ukrajini".

Podsetimo, u utorak su Luganska Narodna Republika, Donjecka Narodna Republika, Hersonska i Zaporoška oblast saopštile da će od 23. do 27. septembra održati referendume za ulazak u sastav Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: