Nedelja, 28.08.2022.

08:41

Libija: 23 mrtvih, 87 ranjenih

Najmanje 23 ljudi je ubijeno, a 87 je ranjeno u uličnim borbama u Tripoliju, saopštilo je sinoć libijsko ministarstvo zdravlja.

Izvor: Tanjug

Libija: 23 mrtvih, 87 ranjenih
Foto: Furian/depositphotos.com

Ono što se još zna, to je da je među ubijenima i 17 civila.

Intenzivne ulične borbe sukobljenih libijskih frakcija izbile su tokom protekle noći u prestonici Tripoliju i trajale su tokom dana.

Suparničke strane su intenzivno razmenjivale vatru, a čulo se i nekoliko detonacija.

Poslednjih nekoliko nedelja oko glavnog grada Libije grupisale su se i koncentrisale suprotstavljene oružane frakcije, a sukobi u centru Tripolija eskalirali su zbog pokušaja uspostavljanja kontrole nad libijskom vladom, potvrdili su očevici izveštaču Rojtersa.

Na slikama i video snimcima koji su objavljeni na mrežama vide se vojna vozila kako jure ulicama, borci koji pucaju i lokalno stanovništvo koje pokušava da ugasi požare.

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sedištem na istoku zemlje.

"Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo noćas zbog sukoba. Buka je bila toliko velika i zastrašujuća. Bili smo budni za svaki slučaj da moramo brzo da napustimo kuću. To je jeziv osećaj", rekao je Abdulmenam Salem, stanovnik centralnog dela Tripolija.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je zabrinutost zbog okršaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: