Amerika vraća novac

Sjedinjene Američke Države predaće Nigeriji 23 miliona dolara koje je prisvojio bivši šef države general Sani Abača.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.08.2022.

22:20

Amerika vraća novac
Ilustracija: Shutterstock/adaptice photography

To su potvrdili zvaničnici koji su danas prisustvovali potpisivanju sporazuma izmedju dve zemlje.

Nigerija je tokom poslednjih nekoliko godina postigla nekoliko sporazuma o povraćaju ukradenog novca.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je general Abača vladao Nigerijom, najmnogoljudnijom afričkom nacijom i najvećom afričkom izvoznicom nafte, od 1993. godine do svoje smrti 1998. godine.

Organizacija Transparensi internešenel je procenila da je tokom svoje vladavine Abača ukrao pet milijardi dolara javnog novca, ali za to nikada nije optužen.

Američka ambasadorka u Nigeriji Meri-Bet Leonard rekla je da je gotovina bila na računima u Velikoj Britaniji, ali da su je američki zvaničnici otkrili i zamrzli.

Ona je dodala da su, uključujući i današnji dogovor, Sjedinjene Države pristale da vrate više od 334,7 miliona dolara povezanih sa nezakonitim radnjama generala Abače.

Državni tužilac Nigerije Abubakar Malami izjavio je da će se ova sredstva koristiti za infrastrukturne projekte pod nadzorom Nigerijske uprave za suverena ulaganja (NSIA), uključujući izgradnju puta Abudža-Kano, autoputa Lagos-Ibadan i još jednog mosta preko reke Niger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: