Utorak, 26.07.2022.

08:57

Amerikanci traže pomoć od Kineza: "Povećajte pritisak"

SAD su pozvale Kinu da poveća pritisak na Mjanmar, nakon što je vojna hunta pogubila četvoro demokratskih aktivista.

Izvor: Tanjug

Amerikanci traže pomoć od Kineza:
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da bi Kina mogla da utiče na Mjanmar više od bilo koje druge zemlje.

"Pozivamo zemlje širom sveta da učine više. Mi ćemo, takođe, uraditi više", rekao je Prajs.

Prajs je rekao da "ne može biti uobičajenog poslovanja" sa režimom vojne hunte u Mjanmaru i pozvao sve zemlje da zabrane prodaju vojne opreme toj državi i "uzdrže se od davanja režimu bilo kakvog međunarodnog kredibiliteta".

On je dodao da SAD razmatraju sve opcije da onemoguće prihode režimu, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidijan rekao je da se Kina nije mešala u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Na pitanje da prokomentariše pogubljenja, on je naveo bi Mjanmar trebalo da koristi svoje zakone i ustav da reši razlike.

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju "terorističkih dela", objavili su juče tamošnji državni mediji. Ovo su prve egzekucije u Mjanmaru posle nekoliko decenija. Četvorica muškarca su osuđena na smrt u januaru, na suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: