Četvrtak, 19.05.2022.

16:52

Švedska i Finska u NATO? "Brza odluka"; Rešenje za Tursku? "Postoji način"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da će članice saveza brzo doneti odluku o pridruživanju Finske i Švedske toj alijansi.

Izvor: Tanjug

Švedska i Finska u NATO?
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Stoltenberg je, obraćajući se u Danskoj, rekao i da veruje da će Ukrajina dobiti rat.

On je, nakon što je Turska pretila da će uložiti veto na zahtev za članstvo Švedske i Finske u NATO, naglasio da je NATO u bliskom kontaktu sa Finskom, Švedskom i Turskom i da radi na rešavanju zabrinutosti Turske, prenosi Bi-Bi-Si.

Stoltenberg je ocenio da nije neuobičajeno da postoje različita mišljenja u NATO i naveo da Alijansa ima iskustva u pronalaženju rešenja.

On je rekao da Rusija nije uspela da zauzme Kijev, tvrdeći da je bila prisiljena da napusti Harkov i okolna područja.

Stoltenberg je rekao i da je zastala ofanziva u Donbasu. On je naglasio i da NATO ne veruje da je Rusija odustala od svojih strateških ciljeva.

Rešenje za Tursku? "Postoji način"

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da veruje da postoji način da se reši zabrinutost Turske u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO.

"Mislim da postoji način. Mislim da ćemo do toga doći na kraju i vrlo je važno da u tom procesu slušamo sve članove i njihovu zabrinutost. Sigurno ćemo slaslušati Tursku", rekao je Volas obraćajući se u britanskom parlamentu.

On je dodao da će razgovarati o tome sa turskim ministrom odbrane, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije danas je rekao da je Ankara poručila saveznicima da će dati negativan odgovor na pitanje članstva Švedske i Finske u NATO.

On je optužio dve zemlje da skrivaju i finansiraju "teroriste", kao i da ih snabdevaju oružjem, govoreći o militantnoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) i miliciji sirijskih Kurda (IPG), za koje tvrdi da su blisko povezane.

"NATO je bezbednosni savez i ne možemo da prihvatimo da teroristi budu u njemu", naveo je Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: