Severna Koreja osuđuje: "Zapad ovo koristi. Izazvaće sve snažnije reakcije Moskve"

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje danas je osudilo pokušaj Švedske i Finske da uđu u NATO, koji podržavaju SAD.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2022.

17:51

Severna Koreja osuđuje:
Ilustracija: Shutterstock/Chintung Lee

Razlog tome je mogućnost pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi.

To je objavila novinska agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje severnokorejskog ministarstva, koje je navelo da bi eventualno članstvo Švedske i Finske u NATO "samo zaoštrilo vojnu konfrontaciju s Rusijom i uzdrmalo vojni balans u oblasti Baltičkog mora", prenosi Tas. Napomenuto je da je 28. aprila američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio da bi Vašington sigurno podržao zahteve iz Helsinkija i Stokholma za pristupanje u Severnoatlanski savez.

"Navedene činjenice dokazuju da SAD i Zapad koriste ukrajinsku krizu kao priliku za zatezanje mreže oko Rusije, a takvih potezi izazvaće sve snažnije reakcije Moskve", kaže se dalje u saopštenju ministarstva iz Pjongjanga.

List Tajms izvestio je prošlog meseca da bi dve baltičke zemlje mogle da uđu u NATO već u leto ove godine. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da bi, ukoliko Švedska i Finska to urade, Moskva sprovela sve odgoavrajuće odbrambene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: