Nedelja, 20.02.2022.

09:59

Zvaničnici jasni: "Rusija planira totalni napad"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uveren je da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Izvor: DW

Zvaničnici jasni:
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U toj proceni mu se pridružuju praktično svi zapadni zvaničnici. Prema njima, Moskva samo sprema povod za napad.

"Sve ukazuje na to da Rusija planira totalni napad na Ukrajinu", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za dnevnik nemačkog javnog servisa. "Trupe se ne povlače, kako Rusija tvrdi, već se pojačavaju", tvrdi Stoltenberg, koji je bio gost Minhenske konferencije o bezbednosti.

Slično kao i američki predsednik Džozef Bajden, Stoltenberg kaže da ima naznaka kako Rusija priprema "povod" za intervenciju. Stoltenberg govori i o "lažnim optužbama" za "genocid" nad Rusima u Donbasu, koje se čuju iz Moskve.

Prema njegovim rečima, jedan od uznemirujućih znakova je i evakuacija stanovništva iz proruskih separatističkih oblasti na istoku Ukrajine. Poslednjih dana je u regionu Donbasa zabeleženo kršenje prekida vatre i granatiranje.

Poziv na pregovore

Prema zapadnim izvorima, Rusija ima oko 150.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Kremlj međutim odbacuje navode da planira napad, tvrdeći da su u pitanju vojni manevri, te da će trupe biti povučene kada se završe.

Stoltenberg insistira na političkom rešenju krize: "Želimo da podstaknemo Rusiju da promeni kurs i da sedne sa nama (za pregovarački sto)", rekao je on.

Generalni sekretar NATO nije konkretno odgovorio na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je na konferenciji u Minhenu tražio tačan plan za ulazak Ukrajine u NATO. Ne radi se sada o članstvu Ukrajine, rekao je Stoltenberg, nego o tome "da li prihvatamo da jedna velesila poput Rusije pokušava da nasilno diktira drugoj zemlji šta sme, a šta ne sme da radi". Zabrinutost u Evropi

I nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht kaže da je Rusija praktično spremila napad na Ukrajinu. "Nama bi bilo bolje da budemo spremni", rekla je socijaldemokratska političarka.

Vlada kancelara Olafa Šolca više puta je poručila da bi uvela oštre sankcije Rusiji u slučaju napada, ali je odbila da naoružava Ukrajinu.

Apelima se pridružio i visoki predstavnik EU Žozep Borelj. On je na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti rekao da ruske trupe "dovode u pitanje egzistenciju Ukrajine". "Postoji opipljiva, snažna pretnja. Ništa ne opravdava koncentraciju ovakve sile", rekao je Borelj.

NATO je u subotu povukao zaposlene iz Kijeva na zapad zemlje ili u Brisel. Prethodno je niz zapadnih zemalja povukao osoblje ambasada i pozvao svoje građane da napuste Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: