Subota, 29.01.2022.

23:15

Rusija premešta pomorske manevre, SAD spremne

Rusija je najavila da će premestiti pomorske vojne manevre dalje od obale Irske.

Izvor: Tanjug

Rusija premešta pomorske manevre, SAD spremne
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo

I to nakon što je zvanični Dablin izrazio zabrinutost u jeku napetosti između Zapada i Moskve oko proširenja NATO na istok i straha Zapada da se Rusija sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski vojni manevri bi trebalo da budu održani od 3. do 8. februara u međunarodnim vodama na 240 kilometara od obala jugozapadne Irske, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone Irske, premnosi AP.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni usprotivio se ove nedelje ruskim pomorskim manevrima rekavši da "nije vreme za intenziviranje vojnih aktivnosti i tenzija u kontekstu onoga što se dešava sa i u Ukrajini".

"Činjenica da Rusi to nameravaju da rade na zapadnim granicama EU, uz obalu Irske, je nešto što po našem mišljenju jednostavno nije dobrodošlo" poručio je Koveni.

Ruska ambasada u Irskoj objavila je danas na Fejsbuku pismo ambasadora Jurija Filatova u kojem se navodi da će vojno-pomorske vežbe biti izmeštene van irske ekonomske zone "sa ciljem da se ne ometaju aktivnosti profesionalnih ribara".

Ova odluka je redak ustupak usred porasta napetosti zbog gomilanja ruskih snaga duž granice s Ukrajinom i zahteva da se NATO obaveže da nikada neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži Alijansi, da zaustavi raspoređivanje NATO naoružanja u blizini ruskih granica i povuče sve svoje snage iz istočne Evrope, ocenjuje Asošijejted pres.

Pentagon: SAD su spremne da smanje neke vojne aktivnosti u Evropi pod uslovom da Rusija preduzme recipročne korake

SAD su spremne da smanje neke vojne aktivnosti u Evropi pod uslovom da Rusija preduzme recipročne korake, izjavio je predstavnikz za štampu Pentagona Džon Kirbi.

"Započeli smo pregovore sa Putinom i želeli smo da damo predlog pod uslovom da Moskva prihvati da povuče recipročan potez. Predložili smo da smanjimo neke vojnih aktivnosti u Evropi, pod uslovom da i Rusija pristane na recipročne mere, međutim Rusi nisu bili voljni da to učine. Ponavljam, ne zatvaramo vrata za razgovore. Kao što je jasno saopšteno iz štejt departmenta - ima mesta za razgovore, ali moramo da vidimo kuda nas ti razgovori vode", rekao je Kirbi, prenosi TAS S.

On je istakao da je Vašington spreman da sarađuje sa Moskvom o tim pitanjima, ali se protivi zabrani širenja NATO na Ukrajinu.

"Vladimir Putin nema ovlašćenje da stavi veto na odluku neke nacije da se prodruži NATO ili stupi u partnerski odnos sa Alijansom. Nije na Putinu da tako olako krši suverenitet Ukrajine. Dakle postoje neke stvari, neki principi oko kojih neće biti kompromisa", rekao je Kirbi i dodao da Rusija nastavlja da jača svoje vojne kapacitete duž granice sa Ukrajinom i u Belorusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao je ove tvrdnje o invaziji na Ukrajinu kao "prazne i neosnovane", kao trik pomoću kojeg se podiže napetost i istakao je da Rusija ne predstavlja nikakvu pretnju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: