Četvrtak, 06.01.2022.

10:30

Japan i Australija potpisali odbrambeni sporazum

Japan i Australija potpisali su sporazum o odbrambenoj saradnji, kao poslednji korak u jačanju međusobne bezbednosti usled porasta vojne i ekonomske moći Kine.

Izvor: Tanjug

Japan i Australija potpisali odbrambeni sporazum
Ilustracija: FotograFFF/Shutterstock

Japanski premijer Fumio Kišida i njegov australijski kolega Skot Morison, saglasili su se na današnjem virtuelnom samitu da te dve države treba da jačaju saradnju u oblastima kao što su sajber, svemirska i ekonomska bezbednost, rekao je jedan japanski zvaničnik.

Potpisani Sporazum o međusobnom pristupu (RAA), na kojem su dve zemlje radile nekoliko godina, omogućava australijskoj i japanskoj vojsci da međusobno sarađuju u odbrambenim i humanitarnim operacijama.

Australija sarađuje s Japanom, Indijom, SAD i Velikom Britanijom u jačanju odbrambenih veza zbog zabrinutosti oko Kine, naročito zbog njenog uticaja na Tajvan, slobodnu plovidbu u regionu i trgovinske razmirice, navodi britanska agencija.

Jedini vojni sporazum koji je Japan dosad imao jeste onaj sa SAD i to sporazum o statusu snaga, koji datira iz 1960. godine i omogućava američkoj vojsci da stacionira svoje ratne brodove, borbene avione i više hiljada vojnika u i oko Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: