Nedelja, 26.12.2021.

09:16

Procurio datum sastanka zvaničnika Rusije i NATO

Sednica Saveta Rusija-NATO može biti održana 12. januara, javlja turska agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovane izore u Severnoatlantskoj Alijansi.

Izvor: Sputnjik

Procurio datum sastanka zvaničnika Rusije i NATO
Shutterstock/ Zbitnev

Po njihovim rečima, ovaj datum je odredio generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg koji je i predsednik Saveta.

"U kontaktu smo sa Rusijom po ovom pitanju", naveo je sagovornik agencije.

Istog dana planirana je i sednica načelnika Generalštabova država-članica NATO-a u Briselu. Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost.

Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: