Petak, 17.12.2021.

11:44

Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu

Severna Koreja danas je obeležila 10 godina smrti bivšeg lidera Kim Džong Ila pozivima na veću lojalnost javnosti njegovom sinu i aktuelnom vođi Kim Džong Unu.

Izvor: Beta

Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu
Foto: Tanjug/AP Photo/Cha Song Ho

Za 10 godina na čelu Severne Koreje od očeve smrti, Kim Džong Un (37) je obezbedio istu apsolutnu vlast koju su imali njegov otac Kim Džong Il i deda Kim Il Sung, osnivač države.

Uprkos ogromnim ekonomskim šokovima izazvanim strogim merama zbog kovida-19 i već dugo "uspavanim" diplomatskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama Severna Koreja ne pokazuje znake političke nestabilnosti.

U Severnoj Koreji danas su zastave spuštene na pola koplja, a u podne se oglasila sirena.

Brojni Severnokorejci danas položu cveće i odaju počast pokojnom vodji na brdu Mansu u centru Pjongjanga gde se nalaze ogromne bronzane statue Kim Džong Ila i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Aktuelni lider Kim Džong Un je prethodnih godina na godišnjicu smrti svog oca odlazio u mauzolej gde se nalaze balsamovana tela njegovog oca i dede i organizovao državne skupove.

Očekivalo se da će to učiniti i ove godine, ali državni mediji Severne Koreje nisu izvestili o bilo kakvim javnim aktivnostima. Državne novine objavile su članke u kojima se slavi Kim Džong Il i poziva na veće jedinstvo i lijalnost Kim Džong Unu.

"Trebalo bi da uložimo sve napore da ojačamo naše jedinstvo ... tako što ćemo ujedinjeni stajati iza uvaženog druga Kim Džong Una", navedeno je u uvodniku glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: