Petak, 17.12.2021.

11:44

Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu

Severna Koreja danas je obeležila 10 godina smrti bivšeg lidera Kim Džong Ila pozivima na veću lojalnost javnosti njegovom sinu i aktuelnom vođi Kim Džong Unu.

Izvor: Beta

Narod pozvan da bude lojalniji Kim Džon Unu
Foto: Tanjug/AP Photo/Cha Song Ho

Za 10 godina na čelu Severne Koreje od očeve smrti, Kim Džong Un (37) je obezbedio istu apsolutnu vlast koju su imali njegov otac Kim Džong Il i deda Kim Il Sung, osnivač države.

Uprkos ogromnim ekonomskim šokovima izazvanim strogim merama zbog kovida-19 i već dugo "uspavanim" diplomatskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama Severna Koreja ne pokazuje znake političke nestabilnosti.

U Severnoj Koreji danas su zastave spuštene na pola koplja, a u podne se oglasila sirena.

Brojni Severnokorejci danas položu cveće i odaju počast pokojnom vodji na brdu Mansu u centru Pjongjanga gde se nalaze ogromne bronzane statue Kim Džong Ila i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Aktuelni lider Kim Džong Un je prethodnih godina na godišnjicu smrti svog oca odlazio u mauzolej gde se nalaze balsamovana tela njegovog oca i dede i organizovao državne skupove.

Očekivalo se da će to učiniti i ove godine, ali državni mediji Severne Koreje nisu izvestili o bilo kakvim javnim aktivnostima. Državne novine objavile su članke u kojima se slavi Kim Džong Il i poziva na veće jedinstvo i lijalnost Kim Džong Unu.

"Trebalo bi da uložimo sve napore da ojačamo naše jedinstvo ... tako što ćemo ujedinjeni stajati iza uvaženog druga Kim Džong Una", navedeno je u uvodniku glavnog severnokorejskog lista Rodong Sinmun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: