Sreda, 17.11.2021.

07:25

EU pala na "Putinovu ucenu", Nemačka uzvraća udarac: Igra se prljavo VIDEO

Migrantska kriza na istoku Evrope sve je napetija, a odnosi EU s Belorusijom i Rusijom sve su dramatičniji.

Izvor: Jutarnji list

EU pala na
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Prema podacima Fronteksa, u prvih 10 meseci 2020. na teritoriju EU probilo se oko 135.000 migranata.

Pošto ni posle dva duga razgovora odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel nije uspela da "slomi" Vladimira Putina da utiče na beloruski režim oko prebacivanja migranata na spoljašnje granice EU, morala je ipak, vrlo nevoljno, da stupi u kontakt sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, navode mediji.

Razgovarali su gotovo jedan sat o migrantskoj krizi.

Putin i Lukašenko dostigli su cilj – EU, koja ne priznaje legitimitet beloruskog predsednika, ipak su prinudili na direktnu komunikaciju s njim, što oni tumače prvim korakom ka priznavanju Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije, ističu poznavaoci prilika.

Bundestag je doneo rezoluciju o nepriznavanju izbornih predsedničkih rezultata u Belorusiji zbog navodne krađe glasova u korist Lukašenka. Međutim, Lukašenko je dobio na važnosti, a EU je opet pokazala određenu slabost, jer je pristala na rutinsku moskovsko-minsku ucenu, iako priprema rigorozne sankcije, navode svetski mediji.

Međutim, Berlin je brzo uzvratio i zadao velik udarac Moskvi – izdavanje upotrebne dozvole za gasovod Severni tok 2 privremeno je prekinuto, što je u Moskvi izazvalo prilično nezadovoljstvo. Moskovska berza odmah reagovala i deonice Gasproma su pale za nešto manje od dva odsto, ali su cene gasa na svetskom tržištu porasle 10 posto. Nemci su obrazložili odluku da izgradnja mora da se reorganizuje u skladu sa nemačkim zakonima.

Kako navode poznavaoci prilika, očigledno je da svi sada igraju prljavo i bez rukavica, svim raspoloživim sredstvima.

Podsećanja radi, Poljska, kao i zemlje EU, tvrde da Lukašenko namerno propušta migrante da uđu u tu zemlju članicu Unije. Sa druge strane, zvanični Minsk to demantuje i ističe da nema resurse da kontroliše toliki priliv migranata. Lukašenko je predložio da oni prevezu migrante do Nemačke kako bi se izbegla dalja eskalacija krize, što je Berlin odbio.

Poljska i Litvanija, koje su najviše na udaru, objavile su da neće primati izbjeglice koji imaju uredne beloruske turističke vize.

"Oni su turisti, a ne migranti koji stižu iz zemlje u krizi, stoga ne možemo da im pružimo azil", kažu u Varšavi i Vilnjusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: