Petak, 29.10.2021.

14:14

Pučisti imenuju premijera:"Imamo patriotsku dužnost da vodimo narod"

Sudanski general Abdel-Fatah Burhan koji je preuzeo vlast pučom, izjavio je da će vojska u roku od nedelju dana imenovati tehnokratskog premijera .

Izvor: Beta

Pučisti imenuju premijera:
EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

U intervjuu za rusku agenciju Sputnjik, objavljenom danas, Burhan je rekao da će novi premijer formirati kabinet koji će do izbora voditi zemlju zajedno sa oružanim snagama.

"Imamo patriotsku dužnost da vodimo narod i da pomognemo ljudima u prelaznom periodu do održavanja izbora", kazao je Burhan.

Burhan je u ponedeljak smenio prelaznu vladu i uhapsio premijera Abdalu Hamdoka, mnoge zvaničnike vlade i političke lidere.

Puč su osudili SAD i brojne zapadne zemlje.

Vojska je dan kasnije pod medjunarodnim pritiskom dozvolila Hamdoku da se vrati kući, uz nadzor.

Generali još nisu sastavili listu kandidata za premijera, naveo je Burhan.

Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija izmedju njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: