Četvrtak, 28.10.2021.

20:41

Bajden: Vojni lideri Sudana da uspostave prelaznu vladu

Američki predsednik Džozef Bajden danas je pozvao vojne lidere u Sudanu da odmah oslobode sve uhapšene, kao i da ponovo uspostave institucije prelazne vlade.

Izvor: Tanjug

Bajden: Vojni lideri Sudana da uspostave prelaznu vladu
Foto: Profimedia

"Događaji prethodnih dana predstavljaju veliki korak unazad, ali SAD će nastaviti da budu uz narod Sudana i njihovu nenasilnu borbu da unaprede ciljeve sudanske revolucije", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti UN ranije danas je izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog vojnog udara u Sudanu" i pozvao vojne vlasti te zemlje da ponovo uspostave civilnu prelaznu vladu.

Vojne snage u Sudanu uhapsile su u ponedeljak više zvaničnika, uključujući premijera Abdala Hamdoka, i preuzele vlast u zemlji.

Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Premijeru Hamdoku i njegegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je u utorak da se vrate u svoju kuću u Kartumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: