Albanski političar: "Kurti je izgubio. Kosovo je Srbija"

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj kaže da je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti poražen, jer se odrekao suvereniteta južne pokrajine.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 30.09.2021.

08:40

Albanski političar:
Shutterstock/Milan Adzic

Kako ističe, Kurti je prihvatio Srbiju kao akcionara na Kosovu, jer sa njom razgovara o, kako kaže, unutrašnjim pitanjima, a prihvatio je i legitimitet Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Molićaj je tako reagovao na Fejsbuku na jučerašnju izjavu potpredsednika vlade samoproklamovanog Kosova Besnika Bisljimija da je sporazum o registarskim tablicama sa Beogradom blizu. Naveo je da je Kurtijeva vlada "dala legitimitet paralelnim strukturama na severu Kosova" i potvrdila odricanje Kosova od svog suvereniteta zbog, kako navodi, omogućavanja korišćenja KM registarskih tablica na severu, koje će biti, kaže, konfiskovane samo ako pređu na jug.

Molićaj kaže da na taj način Kurtijeva vlada tretira sever kao poseban prostor na kome nema suverenitet. Povodom navoda Bisljimija da će se Rosu povući sa prelaza i da će ih zameniti Kfor, Molićaj kaže da to znači predaju suvereniteta Kforu.

“Pravna osnova Kfora na Kosovu je Rezolucija 1244, koja Kosovo vidi kao deo Srbije. Predaja suvereniteta Kforu znači da Kurtijeva vlada priznaje legitimitet Rezolucije 1244”, napisao je Molićaj.

Naveo je i da je Kurti tako oduzeo Kosovskoj policiji pravo da ostane na severu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

To je to, pašće sneg

Vikend pred nama biće sunčan i pravi letnji. Maksimalna temperatura biće iznad 25°C, u nedelju do 30°C, a najtopliji dan biće ponedeljak.

12:42

12.4.2024.

1 d

Podeli: