Sreda, 22.09.2021.

11:26

Kurti poručio Srbima: "Povucite se. Vučića zanima eskalacija"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je gradonačelnike na severu Kosova i Metohije da uklone vozila koja blokiraju puteve.

Izvor: Tanjug

Kurti poručio Srbima:
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Takođe, pozvao je Srbe da se povuku sa puteva i omoguće slobodno kretanje, piše portal Reporteri.

Kurti je na sednici vlade privremenih institucija ponovo izneo ocenu da je odluka o reciprocitetu registarskih tablica poštena i neophodna za Prištinu. On je, takođe, rekao da preduzete mere važe za sve, bez diskriminacije ili privilegovanja bilo koga. Kurti je optužio predsednika Srbije da je jedini koji ima interes da bude ekscesa.

Kurti je rekao da je Priština za dijalog i predložio da i Beograd i Priština ukinu privremene tablice i tako dozvole građanima da se kreću što je moguće slobodnije.

„Odluka o registarskim tablicama je poštena i garantuje pravo na slobodno kretanje, uključujući i građane Srbije. Prepreke se stvaraju nekim kamionima opštinske imovine, a to je zloupotreba javne imovine. Pozivam organizovanu grupu srpskih građana jer su blokirali i sebe i kretanje. Ni građane ni našu državu ne zanimaju ni incidenti ni eskalacije, ne zanimaju ni kosovski Srbe, ni Srbiju. Izgleda da je samo jedan pojedinac, predsednik Srbije (Aleksandar Vučić), zainteresovan za to. Mi smo za dijalog“, rekao je on, a prenosi Koha ditore.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra. Priština je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

Dešavanja iz minuta u minut pratite na Live blogu B92.net.

Bez prevoda na srpski jezik

U Prištini je u toku sednica vlade privremenih institucija samouprave posvećena situaciji na severu pokrajine, a na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija, javlja Radio KiM.

Kako taj medij navodi, sednici ne prisustvuje ministar Goran Rakić, ali je tu njegov zamenik Gazmen Salijević iz romske zajednice. Nedostatak prevoda na srpski jezik u prištinskim institucijama nije nikakva novost, iako je srpski jezik prema ksoovskom ustavu jedan od dva zvanična jezika, konstatuje Radio KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: