Sreda, 11.08.2021.

08:17

Diplomatska kriza bez presedana

Kineske vlasti su danas osudile kanadskog državljanina Majkla Spejvora na 11 godina zatvora zbog špijunaže.

Izvor: Beta

Diplomatska kriza bez presedana
Foto: Depositphotos/rook76

Presudu je oštro osudila zvanična Otava. Spejvor je bio uhapšen 2018, otkada je u pritvoru, pod optužbom za špijnažu i odavanje državnih tajni.

"Osuđen je na 11 godina zatvora, oduzimanje lične imovine u iznosu od 50.000 juana (6.600 evra) i deportaciju", navodi se u odluci suda u Dandungu, koji ne precizira kada će Kanađanin biti proteran iz Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudu osudio je u "apsolutno neprihvatljivu i nepravednu osudu" i kaznu od 11 godina zatvora za Spejvora.

"Današnja presuda Majklu Spejvoru donesena je nakon više od dve i po godine proizvoljnog pritvora, nedovoljne transparentnosti u sudskom procesu i suđenja koje čak nije ispunilo ni minimalne standarde međunarodnog prava", navodi se u saopštenju kanadskog premijera.

Privođenje Spejvora i bivšeg kanadskog diplomate Majkla Kovriga, bilo je potez koji se smatrao pritiskom na Otavu da oslobodi finansijsku direktorku Huaveija Meng Vandžu.

Ona je na zahtev SAD uhapšena 1. decembra 2018, na aerodromu u Vankuveru.

Hapšenje direktorke Huaveija, a zatim i dvojice Kanađanina, izazvali su diplomatsku krizu bez presedana između Pekinga i Otave.

Kovrig u pritvoru u Kini čeka izricanje presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: