Sreda, 07.07.2021.

10:25

Amerikanci otišli u gluvo doba noći: Avganistanci u šoku, ostavljeni im oklopnjaci bez ključeva

Odlazak vojske SAD usred noći iz njene glavne baze u Avganistanu šokirao je avganistanske vojnike dok se suočavaju s napredovanjem talibana širom zemlje.

Izvor: Beta

Amerikanci otišli u gluvo doba noći: Avganistanci u šoku, ostavljeni im oklopnjaci bez ključeva
Foto: EPA/EFE-HEDAYATULLAH AMID

Talibanske snage napreduju i u okolini aerodroma Bagram koji je bio u središtu najdužeg američkog rata, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Američka vojska napustila je aerodrom Bagram, svoju ključnu bazu u Avganistanu, u gluvo doba noći, a da nije obavestila Avganistance, rekao je novi komandant baze, avganistanski general Asadulah Kohistani.

Kohistani je za BBC rekao da su SAD napustile Bagram u petak, 2. jula, u tri sata noću po lokalnom vremenu. Dok se američke trupe povlače iz Avganistana, kako ukazuje britanski javni servis, talibani brzo napreduju zauzimanjem teritorija u ruralnim okruzima, ali i okruživanjem nekih većih gradova.

Povlačenjem vojske SAD iz Bagrama kontrolu nad bazom dobila je mnogo lošije opremljene avganistanske snage. General Kohistani rekao je u ponedeljak da avganistanske snage očekuju da će talibani napasti Bagram, pošto je dobio izveštaje o njihovom "kretanju u ruralnim oblastima" u blizini baze.

SAD su u petak saopštile da su napustile Bagram, praktično završavajući svoju vojnu kampanju u Avganistanu uoči zvaničnog datuma završetka povlačenja 11. septembra, koji je predsednik Džo Bajden najavio ranije ove godine. Kontrolu nad Bagramom su tokom godina imale različite snage, ukazuje BBC. Bazu su napravili Amerikanci za Avganistance 50-ih godina prošlog veka, pre nego što je pala pod sovjetsku kontrolu kada je Crvena armija izvršila invaziju na Avganistan 1979.

Bagram je potom zauzela avganistanska vlada koju je podržavala Moskva, a zatim i mudžahedinska administracija, da bi pao u talibanske ruke sredinom 90-ih.

Posle napada SAD 2001. i svrgavanja talibanskog režima, američka vojska je bazu pretvorila u ogroman kompleks odakle je vodila rat protiv ekstremističke grupe.

Avganistanski vojni zvaničnici kažu da je vojska SAD posle 20 godina držanja Bagrama, isključila struju u bazi i iskrala se usred noći, za šta je novi komandant baze saznao tek posle dva sata, navodi Asošijejted pres. Gašenjem struje 20 minuta po odlasku Amerikanaca, bazu je zahvatila tama, što je, prema rečima avganistanskih vojnika, bio znak za pljačkaše koji su ušli u bazu i preturali i krali po kasarnama i skladištima pre nego što su izbačeni.

Avganistanska vojska u ponedeljak je medijima pokazala ogromnu bazu, pružajući redak uvid u epicentar američkog rata za svrgavanje talibana i lova na aktere napada Al Kaide na SAD 11. septembra 2001. godine. Komandant baze Kohistani je rekao da su SAD iza sebe ostavile 3,5 miliona predmeta - od stotina hiljada flaša vode, energetskih napitaka i vojnih obroka, preko lakog oružja i municije do stotina oklopnih vozila i hiljada civilnih vozila.

Mnogi od njih, međutim, nemaju ključeve da bi mogli da se pokrenu. Prošle nedelje je iz Avganistana otišla i većina vojnika NATO-a, takođe u tišini.

Poslednji američki vojnici će ostati u Avganistanu dok se ne postigne dogovor o zaštiti međunarodnog aerodroma u Kabulu, za šta se očekuje da će preuzeti Turska.

Dotle na severu Avganistana okrug za okrugom pada u ruke talibana, ističe AP, dodajući da su u poslednja dva dana stotine avganistanskih vojnika pobegle preko granice u Tadžikistan umesto da se bore s pobunjenicima.

Odlazak Amerikanaca – čiji je tačan tajming bio čuvan u tajnosti iz bezbednosnih razloga, uprkos nedeljama priprema s avganistanskom vojskom – poklopio se s napredovanjem talibani širom zemlje, uključujući u okolini Bagrama, na oko 65 kilometara severoistočno iz Kabula, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Bajden je u aprilu naredio da sve američke trupe moraju otići iz Avganistana do 11. septembra.

Od tada je gotovo trećina avganistanskih okruga pala pod talibansku kontrolu dok su se avganistanske snage, lišene američke vazdušne podrške koja je često dolazila od Bagrama, masovno predavale, navodi list, ukazujući da nedavna američka obaveštajna procena kaže da bi Avganistan mogao pasti pod kontrolu talibana u roku od šest meseci od odlaska američkih snaga.

Iako je američka vojska javno objavila nameru da ode iz baze i sarađivala s avganistanskim zvaničnicima na primopredaji, list ukazuje da je povlačenje ipak šokiralo i zbunilo mnoge avganistanske vojnike.

Sada avganistanski zvaničnici pokušavaju da smisle kako da zaštite i održavaju bazu. SAD će nastaviti da podržavaju i finansiraju avganistanske bezbednosne snage bezbednosti, ali će, ističe Volstrit džurnal, pomaganje iz daljine biti izazov.

Avganistanski zvaničnici rekli su da ne znaju šta da rade s većinom američkih stvari koje sada poseduju.

General Kohistani je rekao da je zahvalan na preostaloj infrastrukturi, uključujući bolnicu s 50 kreveta, rezervoare za skladištenje goriva, drugu vojnu i civilnu opremu i radare za vazdušne operacije.

On je kazao da se u bazi se nalazi i zatvor s oko 5.000 zatvorenika, od kojih se za većinu sumnja da su talibani ili pripadnici takozvane Islamske države.

Avganistanska vojska će se verovatno mučiti s održavanjem Bagrama, ogromnog objekta koji zahteva veliko znanje i sredstva da bi funkcionisao.

Prema sporazumima koje je bivši predsednik Donald Tramp (Trump) postigao s talibanima prošle godine, povlačenje američke vojske takođe podrazumeva povlačenje civilnih dobavljača koji su opsluživali baze međunarodne koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: