Petak, 11.12.2020.

23:41

Tramp: Sledi najvažniji slučaj u istoriji

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp najavio je da će se "najvažniji slučaj u istoriji" odigrati pred Vrhovnim sudom SAD.

Izvor: B92

Tramp: Sledi najvažniji slučaj u istoriji
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će se „najvažniji slučaj u istoriji“ odigrati pred Vrhovnim sudom SAD.

"Ako Vrhovni sud pokaže mudrost i hrabrost, američki narod će pobediti u verovatno najvažnijem slučaju u istoriji i naš izborni proces ponovo će biti poštovan", napisao je Tramp.

Država Teksas pokrenula je spor kojim se traži blokada zasedanja elektora iz četiri „kolebljive“ države, Mičigena, Džordžije, Pensilvanije i Viskonsina. To su države za koje Tramp tvrdi da je u njima bilo izbornih nepravilnosti, te da su nepravilno proglasile pobedu Džoa Bajdena.

Teksas u tužbi, koju je podržalo 18 drugih saveznih država, tvrdi da su četiri sporne države uzurpirale autoritet koji Ustav daje zakonodavcima i promenile izborna pravila čineći ih otvorenim za prevare.

Sa druge strane, u odbranu četiri tužene države stale su 22 druge federalne američke države, zatraživši od Vrhovnog suda SAD da odbaci tužbu.

Džordžija, Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen odgovorile su na tužbu Teksasa u predviđenom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: