Utorak, 01.12.2020.

19:53

Sastaje se Sinod SPC VIDEO

Sinod Srpske pravoslavne crkve održaće sutra prvi sastanak posle sahrane patrijarha Irineja.

Izvor: B92, Prva

Sastaje se Sinod SPC VIDEO
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/ nr

Sabor, na kome će se birati novi patrijarh, najverovatnije će biti održan pre redovnog majskog termina.

Izborni sabor za 46. patrijarha, biće po svoj prilici održan početkom iduće godine, krajem januara ili početkom februrara.

Ipak, ako epidemiološka situacija bude nepovoljna, moguće je da na izbor novog poglavara čekamo i do redovnog prolećnog zasedanja.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će izbor biti odložen.

"S obzirom da određen broj episkopa neće moći da dođu u Srbiju, ili ako budu došli, neće moći da se vrate eparhijama odakle su došli, zbog tamošnjih propisa koje te države imaju", kazao je on za TV Prvu.

U medijima se uveliko spekuliše o nasledniku patrijarha Irineja. Upućeni su saglasni s time da najveće šanse imaju najstarije vladike.

Kulturolog Jovan Janjić ocenjuje da je jedan od kandidata episkop bački Irinej.

"Moguće da to bude episkop banjalučki Jefrem, koji je na prošlim izborima bio u najuužem krugu. Moguće da to bude episkop budimljansko-nikšićki Joanikije", kazao je on.

Kao sigurne finalne kandidate mediji vide vladike Joanikija i Jefrema, dok će treći, navodno, biti ili vladika bački Irinej ili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kojima se predviđa jednak broj glasova.

Patrijarh se bira apostolskim načinom. Sabor glasa, imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova stavljaju se u koverte, a onu sa imenom novog patrijarha potom izvlači jedan od monaha.

Prema Ustavu SPC, novi poglavar bi trebalo da bude izabran u roku od tri meseca. Ako se održi sadašnja situacija, pravo glasa imala bi 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov da budu i birani. Za kandidaturu u drugom krugu biće potrebna najmanje 22 glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: