Sreda, 17.06.2020.

18:33

"Rasno nasilje je vekovni problem"

Zvaničnici UN i brat ubijenog Džordža Flojda snažno su osudili "vekovno" nasilje i diskriminaciju kojoj su izložene osobe afričkog porekla u SAD i širom sveta.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

U SAD, koje su se 2018. povukle iz Saveta UN za ljudska prava, predsednik Donald Tramp je juče pokrenuo ograničenu reformu policije uredbom kojom se zabranjuje pribegavanje davljenju, osim u slučaju kada je život policajca u opasnosti. Te mere, međutim, neće smiriti američke demonstrante, koji zahtevaju jasnu zabranu te prakse.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele je na otvaranju hitne debate u Ženevi osudila, ne pominjući direktno SAD, "rasno nasilje, sistemski rasizam i policijsku diskriminatornu praksu", izrazivši žaljenje zbog "nemogućnosti priznavanja i suočavanja sa nasleđem trgovine robovima i kolonijalizma".

"Moramo da izmenimo vekove nasilja i diskriminacije putem zvaničnih izvinjenja, procesom istine i reparacije u različitim oblicima", rekla je ona.

Ova debata, koja se danas i sutra održava na zahtev afričkih zemalja, pokrenuta je u kontekstu istorijskog talasa demonstracija koje potresaju SAD od smrti Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu kada ga je policajac belac ugušio prilikom hapšenja.

Njegov brat Filoniz Flojd obratio se video-linkom zatraživši formiranje "nezavisne istražne komisije koja bi se bavila ubistvima crnaca od strane policije u Americi i nasiljem koje je upotrebljeno nad demonstrantima".

"Ovaj bespoštedni čin brutalnosti simbolizuje sistemski rasizam koji nanosi štetu milionima osoba afričkog porekla", rekla je komesarka Bačele.

Pre početka debate, dvadesetak visokih zvaničnika UN afričkog porekla potpisalo je deklaraciju u kojoj se navodi da "prosta osuda rasističkog izražavanja i rasističkih dela nije dovoljna".

Savet treba da se izjasni o nacrtu rezolucije grupe afričkih zemalja koja osuđuje "diskriminatorne rasne prakse i nasilje policije nad Afrikancima i osobama afričkog porekla i endemski rasizam krivičnog sistema u SAD i ostalim delovima sveta".

U prvobitnoj verziji se zahtevalo formiranje nezavisne međunarodne istražne komisije, dok se u novoj verziji samo traži od visoke komesarke UN za ljudska prava da "ustanovi činjenice i okolnosti vezano za sistemski rasizam, navodna kršenja međunarodnog prava po pitanju ljudskih prava i loše postupanje sa Afrikancima i osobama afričkog porekla".

Američki ambasador u UN u Ženevi Endru Bremberg istakao je "transparentnost" koju je njegova zemlja pokazala u borbi protiv rasne diskriminacije i nepravde, navodeći reformu koju je pokrenuo Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: