Ponedeljak, 04.05.2020.

12:21

Presek stanja u regionu - Srbija testirala ubedljivo najviše ljudi

Poboljšanje epidemiološke situacije u zemljama regiona donelo je novo popuštanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa i povratak normalnom životu.

Izvor: Tanjug

Presek stanja u regionu - Srbija testirala ubedljivo najviše ljudi
Foto: Getty/ al bello

Ipak, epidemiolozi i dalje upozoravaju na obavezno poštovanje propisanih mera samozaštite.

U Crnoj Gori danas je registrovan jedan novi slučaj obolevanja i sada ih je ukupno 323, a broj oporavljenih 249, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od danas u toj državi stupaju na snagu nove, blaže mere za sprečavanje širenja zaraze, pa će početi da rade zanatske radnje i uslužne delatnosti, javni prevoz…

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović najavio je mogućnost da 18. maja budu otvoreni svi ugostiteljski objekti, koji će raditi u specifičnim uslovima.

U zatvorenom javnom prostoru u Crnoj Gori je propisano obavezno nošenje maske, ili marame preko nosa i usta, mera je koju je saopštio IJZ.

Broj zaraženih u BiH je prešao 1.900, oporavljenih je 825, dok je umrlo 78 pacijenata.

U Hrvatskoj je nakon jučerašnjeg preseka potvrđeno ukupno 2.096 osoba zaraženih koronavirusom od početka epidemije. Oporavljeno je 1.489 osoba, a ukupno je testirano 38.084 uzorka.

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštana mera za sprečavanje širenja koronavirusa. Ona predviđa reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizerskih I kozmetičkih salona.

Prema poslednjim dostupnim informacijama, broj zaraženih novim koronavirusom u Sloveniji porastao je na 1.439.

Od virusa kovid-19 preminule su 94 osobe, a ukupno je do sada testirano 55.020 ljudi.

Od danas će biti pokrenute mnoge aktivnosti, otvaraju se ugostiteljski objekti, otvaraju se i prodavnice manje od 400 metara kvadratnih, počinju da rade frizerski saloni, fotografi, foto-kopirnice, časovničari, draguljari, krojači, obućari…

U crkvama i džamijama će početi bogosluženja.

Uprkos povoljnoj epidemiološkoj slici, slovenački epidemiolozi ističu da je epidemija daleko od kraja i da će život biti nastavljen u senci kovida 19.

I u Severnoj Makedoniji raste broj pacijenata koji se oporavljaju od kovida 19.

Registrovani broj obolelih je 1.511, a izlečeno je 945 ljudi. Od početka izbijanja pandemije u zemlji su do sada umrle 84 osobe.

Testirano je 17.246 osoba.

U Albaniji takođe raste broj osoba oporavljenih od koronavirusa i trenutno ih je, prema saopštenju Ministarstva zdravlja, 67 odsto.

Od 197 testova obavljenih u poslednja 24 sata, zabeleženo je šest pozitivnih slučajeva.

Od početka epidemije, 795 građana bilo je pozitivno na koronavirus, a ukupno se oporavila 531 osoba.

I Albanija počinje sa ublažavanjem mera, a u naredne tri sedmice biće postepeno ukidana vanredna situacija, najavio je premijer Edi Rama.

Od 11. maja vlada će dozvoliti da se ponovo otvore frizerski saloni, brijačnice, zubarske ordinacije i tržni centri, pokrenuće se međugradski saobraćaj, a od 18. maja počeće da rade i barovi i restorani na otvorenom…

I dalje će biti zabranjena okupljanja za više od pet osoba.

U Srbiji je testirano ukupno 101.911 osoba, od toga 5.274 u poslednja 24 sata, a to su podaci od 3. maja.

Ukupno su potvrđena 9.464 slučaja zaraze koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: