Četvrtak, 28.11.2019.

10:13

"Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao, hvala i neistomišljenicima Vučića"

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je danas Ringijeru, izdavaču NIN-a,na tome što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika.

Izvor: Beta

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Premijerka se takođe zahvalila i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleskdandra Vučića.

"Hvala i onim neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu", rekla je Brnabićeva u gostovanju na televiziji Pink.

Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalnodemokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN- stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da "izdavač vidi šta će sa tim dalje".

Prema njenim rečima, ta naslovna strana je "legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete".

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.

Podsetimo, nedeljnik NIN objavio je na naslovnoj strani najnovijeg broja, koji je od danas u prodaji, fotografiju na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije. Nakon burnih reakcija, NIN je na svom sajtu skinuo fotografiju s naslovne strane, ali je tekst ostao nepromenjen.

Reagovalo i Ministarstvo

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, "žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor".

U saopštenju je navedeno da smo "nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu" svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

"Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda", poručilo je ministarstvo.

Pročitajte još i:

- Vučić "na nišanu" na naslovnoj NIN-a; Čitaoci: "Skandalozno", "Povucite broj, spasite se bruke"

- Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju

- NIN ostao bez fotografije; Izdavač: Neprimereno za zemlju u kojoj je ubijen premijer FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: