Ponedeljak, 04.11.2019.

08:19

Demonstranti napali iranski konzulat, stavili zastavu Iraka

Grupa od nekoliko desetina iračkih demonstranata napala je iranski konzulat u Karbali, sa čije zgrade su skinuli iransku i zamenili je iračkom zastavom.

Izvor: Tanjug

Demonstranti napali iranski konzulat, stavili zastavu Iraka
Foto: Tanjug/AP Photo/Khalid Mohammed

Bezbednosne snage su u nedelju pucale u vazduh da bi rasterale demonstrante koji su bacali kamenice i palili gume oko zgrade u Karbali, južno od Bagdada, prenela je agencija AP.

Za sada nema izveštaja o povređenima u ovom incidentu, koji se desio u vreme protesta u Bagdadu i drugim, većinski šiitskim, provincijama na jugu zemlje.

Irački premijer pozvao je prethodno učesnike protesta da ponovo otvore puteve, ističući da je "vreme da se život vrati u normalne tokove".

Premijer Adel Abdul-Mahdi pozvao je da se fabrike, škole, univerziteti ponovo otvore posle višednevnih protesta u Bagdadu i na jugu zemlje.

On je u saopštenju naveo da su pretnje naftnim postrojenjima i zatvaranje puteva koštali zemlju "milijarde dolara" i dovele do rasta cena, što je pogodilo sve.

Desetine hiljada demonstranata okupljalo se prethodnih dana na centralnom trgu u Bagdadu i širom južnog dela Iraka, tražeći promenu političkog sistema uspostavljenog posle invazije predvodjene SAD 2003. godine.

Na hiljade učenika nije išlo u školu da bi učestvovalo u protestima, optužujući političku elitu za korupciju, visoku nezaposlenost i loš rad javnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

18 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: