Petak, 04.10.2019.

17:40

Grčka: EU da uvede sankcije zemljama koje odbijaju migrante

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da će Grčka pozvati Evropsku uniju da uvodi sankcije onim članicama koje odbijaju da prihvate migrante.

Izvor: Tanjug

Grčka: EU da uvede sankcije zemljama koje odbijaju migrante
Ilustracija: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

"Reći ću ovo veoma jasno: pokrenuću pitanje posebnih sankcija za one zemlje EU koje odbijaju da učestvuju u fer raspodeli migranata. To je čin hipokrizije. Ne možete da uživate u povlasticama a da ne prihvatite 1.000 do 2.000 migranata kao deo evropskog rešavanja tog problema", rekao je Micotakis, prenosi AP.

Grupa članica EU iz centralne i istočne Evrope, među kojima su Mađarska, Poljska i Češka, usprotivile su se kvotama za relokaciju migranata koje je naložila EU, a Grčka smatra da se time nepravedno raspodeljuje teret na Grčku, Španiju i Italiju.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos i nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas su nakon Turske posetili Grčku, kao deo pritiska da što pre počne raspodela migranata čiji su zahtevi odbijeni, iz Grčke u Tursku.

"U prethodnih nekoliko nedelja i meseci povećao se priliv ilegalnog dolaska migranata u Grčku. Potrebno je hitno reagovati kako bi se pojačala prevencija i detekcija ilegalnih dolazaka migranata iz Turske", rekao je Avramopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: